חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אוכל יווני – 9 מנות שאתם חייבים לטעום ביוון

אוכל יווני - לא רק סלט

מבוסס על חומרי גלם טריים ומקומיים ודומה למטבח הישראלי, המטבח היווני הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות והמסורת היוונית. היוונים אוהבים וגאים באוכל שלהם (וגם אנחנו). הם אוהבים לאכול ואוהבים גם להאכיל אחרים. אם יש מקום שכנראה לא תהיו רעבים בו, זה ביוון. המטבח היווני מבוסס על חומרי גלם מקומיים טריים ועונתיים כמו ירקות, שמן זית, מיץ לימון, גבינות, דגים ובשרים שונים. ככל שתתרחקו מהאיזורים התיירותיים לעבר הטברנות האותנטיות, תוכלו למצוא תפריט עשיר ורחב הרבה מעבר לסלט היווני שכולנו מכירים. אחרי כזאת הקדמה, זה הזמן לעשות היכרות עם המנות היווניות המובילות:

1. דולמאדס (Dolomades)

דולמאדס הוא תוספת יוונית טיפוסית. הם עשויים מעלי גפן ממולאים בעשבים, אורז לימוני ומקופלים ליצירת חבילה קטנה, אשר לאחר מכן מאודה. אפשר למצוא אותם גם במילוי בשר או צמחוני עם אורז בלבד.

2. מוסקה (Moussaka)

כנראה המאכל היווני המפורסם ביותר, מוסקה מורכבת משכבות של חציל מטוגן, בשר טחון ותפוחי אדמה, מעליהם רוטב בשמל שמנת ולאחר מכן אפוי עד להזהבה. חלק מהמסעדות היווניות יגישו גם גרסה צמחונית מענגת לא פחות.

Moussaka

3. ג׳ירוס (Gyros)

קצת כמו קבב, ג'ירוס הוא כריך יווני טיפוסי. הוא מורכב מנתחי בשר (בדרך כלל עוף, חזיר, כבש או בקר) מבושלים על רוטיסרי (ציר מסתובב) ועטופים בלחם שטוח או בפיתה יחד עם סלט, בצל ומגוון רטבים. גרסאות צמחוניות יכולות לכלול חלומי בגריל (הגבינה מקפריסין השכנה) או גבינת פטה במקום הבשר. מאכל רחוב, החביב מאוד על מטיילים באשר הם.

4. סובלאקי (Souvlaki)

וזה המקום לתקן שהמאכל הפופולרי נקרא סובלקי ולא סופלקי, כפי שטועים לחשוב – שיפודי בשר על האש (בדרך כלל חזיר, אך לא תמיד), לרוב מוגשים עם צזיקי (רוטב עשוי יוגורט, מלפפון ונענע), פיתות, סלט או אורז.

סובלקי יוון

5. קולורי (Koulouri)

הבייגלה המקומי. בכל אחת מהערים היווניות הגדולות כמו אתונה או סלוניקי תוכלו לצפות במקומיים לועסים קולורי בדרכם לעבודה. כמו הירושלמי שלנו, גם ליוונים יש טבעות לחם גדולות ורכות מכוסות בשומשום. לעתים קרובות הם נמכרים בעגלות רחוב צהובות ונאכלות תוך כדי תנועה עם כוס הקפה.  

6. ספאנקופיטה (Spanakopita)

היוונים אוהבים את הפשטידות שלהם וניתן למצוא סוגים רבים, מאלה העשויים מבצק מועשר ועד לאלו העשויים מבצק פילו מתקלף (גם פילו) וממולאים בכל דבר, החל מחצילים או בשר ועד ירקות או גבינות. הקלאסית ביותר היא הספאנקופיטה – מאפה פילו בשכבות גבינת פטה ותרד ובטעם שמיר.

אחיו החורג הוא הטירופיטה (tyropita) מאפה פילו פריך עטוף סביב מילוי גבינה מלוחה.

7. גלקטובורקו (Galaktoboureko)

פרוסות פודינג מתוק, העשויות משכבות של בצק פילו מתקלף שביניהן חמאה מומסת ועליהן מפוזר קינמון, שוות ביקור ביוון בפני עצמן, גם אם לא תעשו שום דבר אחר. הכי טוב לאכול אותן חמות, ישר מהתנור.

8. פסטיציו (Pastitsio)

בדומה ללזניה איטלקית, אך עשויה עם מקרונים קטנים במקום דפי פסטה, זהו אוכל נוחות יווני במיטבו. המטבח היווני הושפע כידוע מזה האיטלקי, במיוחד באזור קפלוניה. פסטיציו מיוצר על ידי שכבות של בשר בקר או טלה טחון עם רוטב מקרוני ובשמל ולעיתים קרובות מתובל בקינמון, אגוז מוסקט ועשבי תיבול יווניים. לפעמים הוא גם מכוסה בשמיכה של גבינה מגוררת לפני האפייה בתנור.

9. לוקומאדס (Loukoumades)

מעדן יווני אהוב על ילדים ומבוגרים כאחד הם כדורים קטנים דמויי סופגניה מטוגנים שטופים בסירופ דבש ומפוזרים תוספות שונות כגון קינמון או אגוזי מלך מרוסקים. אנשים בדרך כלל מזמינים צלחת גדולה מהם לחלוק עם חברים או משפחה. זהו קינוח יווני שלא היינו מוותרים עליו, בשום מצב.